Världens mest kända modehus

Ett modehus är exklusiva märken och modeföretag, det vill säga de som producerar kläder och därmed kan sägas bestämmer vad som är trendigt just nu. De exklusiva modehusen är kända för sina kläder av hög kvalitet, fantastiska material och otrolig sömnad. Kläderna produceras ofta i små upplagor och är väldigt dyra att köpa. Modehusen visar upp sina kollektioner under modeveckorna i Paris, Milano, London och New York, då världens modeelit samlas för att visa upp sig. 

Här listar vi några av världens mest kända modehus.

Chanel 

Det kanske mest kända modehuset någonsin bör vara Chanel som grundades 1909 i Paris av Gabrielle “Coco” Chanel. Märket tillverkar kläder, handväskor, skor, kosmetika, smycken och parfymer. Några av märkets mest ikoniska skapelser är den lilla svarta klänningen, den så kallade Chanel kostymen som bland annat Jackie Kennedy ofta bar och parfymen Chanel No. 5. Märket känns igen genom sin logotyp bestående av två stycken Cn vända mot varandra. 

Gucci 

Gucci är ett italienskt märke som grundades 1921 av Guccio Gucci i Toscana. Märket hade det kämpigt under 1980-talet men har genom marknadsföring lyckats bli relevant och är ett av de mest kända märkena bland unga och modemedvetna idag. Guccis logo består av två Gn dekorerade med röda och gröna band. Även om märket tillverkar allt från kläder till skor och parfymer, är det främst bälten och handväskor som märket känns igen för i dagens läge. 

Louis Vuitton 

Louis Vuitton grundades 1854 i Paris av en designer med samma namn. Märket känns främst igen genom sitt LV monogram som pryder de flesta av märkets produkter. Även om märket främst förknippas med handväskor och resväskor, tillverkar de kläder, skor och accessoarer både för kvinnor och för män. 

Versace 

Även om Versace är ett av de yngsta av de stora modehusen gör det inte dess kläder mindre exklusiva. Märket grundades 1978 i Milano av Gianni Versace som också ledde märket fram till att han blev mördad 1997. Märket är känt för sina kläder, men också solglasögon, väskor och parfymer. Dess guldfärgade logo består av ett Medusahuvud. 

Hermes 

Hermes hör till ett av de äldsta ännu verksamma modehusen och det grundades 1837 av Thierry Hermes i Paris. Till skillnad från de flesta andra stora modehus så grundades märket inte för att tillverka kläder, utan för accessoarer för hästsport. Det var inte förrän 1918 som märket började tillverka kläder. Idag är märket främst känt för sina handväskor och bälten men deras logo består än idag av en häst och kärra. För några år sedan började de även återigen tillverka exklusiva hästaccessoarer som ryktborstar och sadlar. 

Dior 

Märket grundades 1946 i Paris av designern Christian Dior. Märket är mest känt för sina kläder för kvinnor även om de också tillverkar för män. De tillverkar också bland annat handväskor som alla pryds av märkets ikoniska “D” monogram. Efter märkets grundande växte det explosionsartat i popularitet och i slutet på 1940-talet dess försäljning hela 5 procent av Frankrikes totala export. Dior upplevde sin största storhetstid under 1950- och 60-talen då de flesta Europeiska kungafamiljer aktivt klädde sig i märket.